LogoSmall
Logo
Inovativne energetske rešitve
Innovative Energy Solutions
menu
Industrijsko hlajenje | Akademija stisnjenega zraka | Priprava stisnjenega zraka

Priprava stisnjenega zraka

 

Vodna para je še en naravni element, ki jo lahko najdemo v zraku. Količina vodne pare in umazanije v zraku igrata veliko vlogo pri procesu stiskanja zraka in v sami kvaliteti stisnjenega zraka iz kompresorja. Škodljive in jedke lastnosti vode so dobro znane.

 

Neobdelan zrak pri atmosferskem tlaku vsebuje velike količine vode in drugih onesnaževalcev, kot so kapljice olja in prašni delci. Ko je zrak stisnjen, se v njem poveča koncentracija onesnaženih delcev in vlage.

 

Če dopustimo, da onesnaženi delci ostanejo v sistemu, jedka mešanica pusti škodljive posledice na pnevmatskih napravah, ki povzročajo nepotrebne zastoje proizvodnje, kvarjenje izdelkov in zmanjšano življenjsko dobo opreme. Filtri iz stisnjenega zraka odstranijo olje in umazanijo, medtem ko sušilniki stisnjenega zraka odstranijo vodno paro, preden ta doseže točko uporabe.

 

CIKLONSKI IZLOČEVALNIKI VODE

WS izločevalniki vode so razviti za učinkovito odstranjevanje utekočinjenega kondenzata iz stisnjenega zraka. Običajno se ciklonski izločevalniki kondenzata postavljajo takoj na izstopu iz kompresorja ali posebnih intenzivnih končnih hladilnikih. Tako zračno kot vodno hlajenih. Z njihovo namestitvijo lahko v največji meri odstranimo tekoče delce kondenzata in s tem preprečimo negativni vpliv utekočinjenega kondenzata na predfiltre, sušilnike, tlačne posode… Sama namestitev ciklonskega izločevalnika kondenzata pa brez primernega odvajalca kondenzata ne zadovoljuje ustrezne postavitve. Za ogled različnih opcij avtomatskega odvajanja kondenzata klikni tukaj!

 

FILTRI ZA STISNJENI ZRAK

Med procesom stiskanja zraka se ta lahko onesnaži z oljem (oljno mazani kompresorji), ki ga odstranimo z mikro-filtri. Filtri se uporabljajo pred in po stiskanju zraka. Filtriranje vsesanega zraka zmanjša obrabo kompresorja z odpravo večjih prašnih delcev. Med procesom stiskanja zraka se ta lahko onesnaži z oljem (oljno mazani kompresorji), ki ga odstranimo z mikro-filtri. Učinkovitost filtra je odvisna od tipa kompresorja, starosti, zasnove in splošnega stanja. Filtri so pogosto postavljeni v več fazah. Mikro-filtri s steklenimi vlakni lahko zadržijo zgolj oljne kapljice, medtem ko je aktivno oglje bolj učinkovito tako pri lovljenju oljnih kapljic kot pri odstranjevanju vodne pare. Mi vam lahko pomagamo pri izbiri pravih filtrov za vaše potrebe.

 

Da bi zadovoljili različne zahteve po kvaliteti zraka, so vam na voljo CompAir filtri v petih različicah:

 

  • TIP B: Visoko zmogljivi za univerzalno zaščito. Odstrani vse prašne in tekoče delce do velikosti 1 mikrona, vključno z vodno paro in razpršene kapljice olja. Najvišja preostala vsebnost oljnih aerosolov v zraku ne presega: 0,6 mg/m3 pri 21°C
  • TIP C: Visoka zmogljivost odstranjevanja olja. Odstrani vse prašne in tekoče delce do velikosti 0,01 mikrona, vključno z vodno paro in razpršene kapljice olja. Najvišja preostala vsebnost oljnih aerosolov v zraku ne presega: 0,01 mg/m3 pri 21 °C.
  • TIP D: Odstranitev oljnih aerosolov in vonja. Najvišja preostala vsebnost oljnih aerosolov v zraku ne presega: 0,003 mg/m3 pri 21 °C.
  • TIP E: Univerzalna zaščita pred pršnimi delci. Suho odstranjevanje delcev do velikosti 1 mikrona.
  • TIP F: Visoka zmogljivost odstranjevanja prašnih delcev. Suho odstranjevanje delcev do velikosti 0,01 mikrona.

 

SUŠENJE S HLADILNIŠKIMI SUŠILNIKI

Hladilno sredstvo v hladilnem krogu hladi stisnjen zrak, s čemer se lahko izloči velike količine vode in kondenzata. Stisnjen zrak se nato segreje v vstopnem toplotnem menjalniku sušilnika (zrak/zrak), da se kondenzat ne tvori na zunanji strani cevnega sistema.

 

Hlajenje stisnjenega zraka poteka preko zaprtega hladilnega sistema, kjer glavno funkcijo hlajenja opravlja hladilno sredstvo. CompAir uporablja le okolju prijazne hladilne pline. S hlajenjem dohodnega zraka v izmenjevalniku toplote, se zmanjšuje poraba energije hladilniškega sušilnika. Za vse večje sisteme predlagamo uporabo naših visoko zmogljivih, frekvenčno reguliranih hladilniških sušilnikov. Ob kombinaciji omenjenih sušilnikov ter frekvenčno reguliranih kompresorjev CompAir serije L-RS, dosežemo najučinkovitejše kompresorske postaje na trgu!

 

ADSORPCIJSKI SUŠILNIKI

Adsorbcijsko sušenje deluje na principu absorpcije vodne pare skozi posteljico narejeno iz sušilnega sredstva, ki se nahaja v paru ločenih komor. Predvsem se za procese sušenja stisnjenega zraka uporabljata dve vrsti. Hladno regeneracijske in toplotno regeneracijske. Hladno regeneracijski sušilniki uporabljajo za regeneracijo sušilnega medija ustrezno količino, že sušenega zraka, medtem ko toplotno regeneracijski uporabljajo drugačne, bolj ekonomične načine regeneracije. Najosnovnejši način regeneracije v tem primeru je uporaba električnih grelcev ter uporaba dodatnih puhal ali vakuumskih črpalk. Na razpolago pa so tudi bolj zapleteni sistemi regeneracije (parni grelci, različni grelci z uporabo odpadne toplote iz delovnega procesa, izkoriščanje odpadne toplote kompresorjev…). Vsi sistemi toplotno regeneracijskih sistemov adsorpcijskih sušilnikov se razvijajo le v smeri optimalne potrošnje energije, zanesljivosti delovanja ter zmanjšanja oz. popolno izničenje potrošnje stisnjenega zraka ob procesu sušenja.