LogoSmall
Logo
Inovativne energetske rešitve
Innovative Energy Solutions
menu

Tipi kompresorejev

 

Batni kompresor

 

Batni kompresor je eden izmed prvih modelov kompresorjev, vendar je še vedno najbolj vsestranski in je še vedno zelo učinkovit kompresor. Batni kompresor premakne bat naprej v valj preko povezane ojnice in ročične gredi. Če se uporablja le ena stran bata pravimo temu eno delujoči bat, v primeru da delujeta obe strani bata, zgornja in spodnja, pa je to dvojno delujoči bat. Vsestranskost batnih kompresorjev ne pozna skoraj nobenih omejitev. Z zelo malo sprememb lahko prav tako stisnemo zrak in plin. Batni kompresor je edina oblika kompresorja, ki omogoča stiskanje zraka in plina za visoke tlake (npr. aplikacije za dihanje zraka).

 

Konfiguracija batnega kompresorja je lahko eno cilindrična za nizek tlak/ majhnega pretoka do večstopenjskih konfiguracij, ki so sposobna stiskati zrak ali pline do zelo visokega tlaka. Ti kompresorji stiskajo zrak v več stopnjah, kar povečuje tlak pred vstopom v naslednjo stopnjo stiskanja do končnega visokega tlaka.

 

Kompresijske zmogljivosti kompresorjev: CompAir batni kompresorji delujejo med 0,75 kW do 420 kW in proizvajajo delovni tlak pri 1,5 bar do 414 bar.

 

Tipične vrste aplikacij: Stiskanje različnih plinov (zemeljski plin - CNG, dušik, inertni plini, bio plin), visokotlačno stiskanje zraka (dihalni zrak za potapljaške jeklenke, potresne geodetske meritve, tlačni preizkusi produktov), P.E.T. polnjenje, zagon motorjev, industrija, itd.

 

Animacija batnega kompresorja – Kliknite tukaj za ogled CompAir batnih kompresorjev.

 

 

 

Lamelni kompresor

 

Temelji na tradicionalni, že preizkušeni tehnologiji. Lamelni kompresor, ki deluje na zelo nizkih vrtljajih (1450 min-1), ponuja brez konkurenčno zanesljivost. Rotor, ki je edini stalno vrteči se del, ima po dolžini številne reže, katere se prilegajo lamelam. Lamele vstavljene v reže rotorja, drsijo po filmu prevlečenim z oljem. Rotor se vrti znotraj cilindričnega statorja. Med vrtenjem centrifugalna sila potiska lamele iz svojih rež, ki tvorijo posamezne stiskalne celice. Rotacija zmanjšuje prostornino celic in s tem povečuje zračni tlak.

 

Toplota, ki se proizvaja s stiskanjem zraka je kontrolirana z vbrizgovanjem olja. Zrak pod visokim tlakom se odvaja skozi tlačno odprtino, kjer je bil predhodno dokončno očiščen olja s pomočjo separatorja.

 

Kompresijske zmogljivosti: CompAir lamelni kompresorji delujejo med 1,1 kW do 75 kW in proizvajajo delovni tlak 7 do 8 in 10 bar.

Tipične aplikacije: OEM, tiskanje, pnevmatska regulacija, laboratoriji, zobozdravstvo, posebni inštrumenti, obdelovalni stroji, pakiranje, robotika, itd.

 

Animacija lamelnega kompresorja– kliknite tukaj za ogled lamelnega kompresorja Hydrovane.

 

 

 

Vijačni kompresor

 

Vijačni kompresor je rotirajoči kompresor z bati v obliki vijaka. Trenutno je na tržišču ta model kompresorja prevladujoč. V sestavi vijačne kompresijske enote opravljata bistveno funkcijo stiskanja zraka moški in ženski rotor, ki se gibljeta v smeri eden proti drugemu medtem, ko se volumen med njima in ohišjem zmanjšuje. Tlačno razmerje vijaka je odvisno od dolžine, premera in profila vijaka ter od oblike izhodnega, tlačnega mesta.

 

Vijačni element ni opremljen z nobenimi ventili in zato ne obstaja nikakršne mehanske sile, ki bi ustvarjala neravnovesje. Prav zato lahko kompresor deluje z veliko hitrostjo na gredi in omogoča visoke pretoke ob relativno majhnih dimenzijah kompresijskih elementov.

Kompresijske zmogljivosti: CompAir vijačni kompresorji delujejo med 4 kW do 250 kW in proizvajajo delovni tlak od 5 bar do 13 bar.

Tipične vrste aplikacij: Prehrambena ind., pivovarstvo, vojska, aeronavtika, avtomobilska industrija, elektronika, proizvodnje, petrokemična industrija, zdravstvo, farmacija, itd.

 

Animacija rotacijskega vijačnega kompresorja – kliknite tukaj za ogled CompAir vijačnih kompresorjev